hanswidenska

Hanswidenska är en blogg skapad för elever på Widénska gymnasiet. Syftet med bloggen är främst att bistå med länkar, information, resurser och uppgifter kopplat till de kurser som Hans genomför på skolan.

Mississippi brinner - frågor

Kategori: Historia

1)    Ge några exempel på varför rasism uppstår utifrån vad du sett i filmen.

 

2)    Vad får rasismen för konsekvenser i samhället?

 

3)    Skriv ner tankar och reflektioner kring filmen. (Utgångspunkten är att filmen ligger väldigt nära verklighetens samhälle i USA år 1964).

 

4)    Varför är rasförtrycket fortfarande en ”het” fråga idag i exemplet USA? Vad tror du?

KOMMENTARER:

 • Anonym säger:
  2012-03-23 | 08:50:18

  1) Jag tror att rasismen uppstår där för att folk är rädda för andra som inte tänker som dem gör. Samt så lever hatet alltid kvar när man redan som barn får lära sig att hata.

  2) En del, i detta fall mörka människor, blir dömda till ett liv där dem inte själva kan styra och ställa. Dem blir förtryckta och lever i rädsla. Dem får inte ha sin egen åsikt och behandlas väldigt illa. Samhället begränsas då en stor del av befolkningen inte kan utvecklas.

  3) Filmen känns väldigt verklighetstrogen och på så sätt tidlös. Den visar ju upp hur det var då på 60 -talet men också varför det var så, man fick lära om båda sidor. Den var hemskt av den anledningen att det var så sanningsenlig och brutal.

  4) Jag tror att det är för att generation efter generation för vidare det rasistiska tänkandet. Bara för att en person ändrar uppfattning så betyder inte det att andra hänger på. Plus, att som i Mississippi så är dem väldigt bestämda med sina åsikter och sådana saker kan vara mycket svåra att ändra på.

 • Sofie Hautanen säger:
  2012-03-23 | 08:52:09

  Glömde skriva namn! ^

 • Hans säger:
  2012-03-23 | 12:51:16

  Bra Sofie! En som fattat att det skulle in. Bra reflektion för övrigt.

 • Aiste Girleviciute säger:
  2012-03-25 | 18:39:25

  1. Jag tror att rasism uppstår som en form av rädsla för det som är annorlunda. Även fördomar är med och gör att folket får fel uppfattning om andra raser. Men till att börja med tror jag att faktumet att de svarta såldes till USA förut gjorde att folket inte kunde svälja sitt stolthet, erkänna att det är diskriminering och anse de olika raser likvärdiga.

  2.Det skapar självklart orättvisa. Människor blir inte lika behandlade och hat uppstår. Oroligheter har det nog också mycket lättare att sätta igång när man har ett ständigt konflikt mellan de olika raser. Det är även mycket lättare att korruption inträffar då man alltid har någon att skylla på. Rasism begränsar ett samhälle ifrån att försäkra människorna ett tryggt liv.

  3.Filmen ger en uppfattning vad rasism har inneburit för människorna i USA , och hur man har dragit nytta av dåvarande situation. Jag personligen tycker att varje ord som slutar på -ism är ett överdrift av en ide med oärliga baktankar. Här med ser man hur människorna kan hjärntvättas med rasism. Någon drar alltid nytta av alla slags -ismer och detta framstår väldigt tydligt i denna film.

  4. För det första så tror jag att det är ett hett ämne eftersom det är väldigt nyligen man började anse rasism som något negativt. Och nu när en enorm ändring i tänkandet har skett och jämlikhet börjat främjas, är människor väldigt ambitiösa om att bli av med rasism. Det krävdes ett steg, att erkänna att man hade fel, och nu är många på den goda sidan. Självklart är det bra och jag hoppas att det kommer vara ett hett ämne tills dagen alla anser alla att vara lika värda oberoende på hudfärgen.

 • Anonym säger:
  2012-03-28 | 09:08:20

  1.Jag tror att rasismen uppstår för att folket är rädda för andra folk och det ska man inte vara, man ska kunna gå ut utan att det händer något eller att man är rädd. Det kommer alltid att finnas hat för att barnen som blir upp växt med hat fortsätter att hata.  2. Vissa människor blir dömda till ett liv där de inte får göra något själv eller styra något och det är de mörka människorna som drabbas för detta. Dem behandlas väldigt illa, och en del av befolkningen kan inte utvecklas på grund av detta.  3. Jag tycker att filmen var väldigt verklighetstrogen och jag skulle kunna kolla på den igen fast den kom ut på 60-talet, för att den var så himla bra. Man fick lära sig hur det var förr i tiden och hur andra folk behandlar andra. Men den var riktigt hemsk.  4. Jag tror att det är för att barn som blir uppväxt med detta, lär sina barn när de blir stora att göra samma sak och så går det vidare och vidare. Bara för att en person ändra på sin uppfattning så betyder det inte att alla andra ska hålla med han. Plus att det kan vara väldigt svårt att ändra på så många människor. • Malin säger:
  2012-03-28 | 09:20:42

  1) Jag tror att den uppstår för att människor "behöver någon att skylla på" så att dem känner sig bättre än dem egentligen är och om något går fel så finns det alltid några som "är sämre". Människor sågs inte vara lika värda och jag tror att anlednigen till att alla fick det tänket och att det växte starkare är för att barnen växte upp i hem där man tänkte rasistiskt och trodde helt enkelt på allt dem lärt sig, hatet mot de svarta växte fram och spreds vidare.

  2) Konsekvenserna i samhället blev ojämnlikhet, hat och man förtryckte människor.

  3) Jag tycker att filmen är väldigt verklighetstrogen och den var obehaglig att se, man förstod verkligen hur det var att leva på den tiden.

  4) Jag tror att det är för att det omedvetet lever kvar, man kan inte radera ut dessa händelser och vissa som lever i dagens samhälle har fortfarande kvar det tänket. USA är också indelat i olika grupper, där indelningarna lever kvar.

 • Veronica säger:
  2012-03-28 | 09:24:12

  1. Ända sedan triangel handel och den svarta slavhandeln så har man målat upp en felaktig bild av de färgade som ociviliserade vildar som gör vad som helst för att komma över det de vill ha. Man såg dem som en lägre ras som man hade tillåtelse att utnyttja och den bilden lever kvar långt efter att slavhandeln slutat att existera. Jag tror att rasism uppstår eftersom att människor är rädda för det som är annorlunda och vägrar att se förbi det som dom lärt sig från sina föräldrar och samhället från början. Är man uppvuxen med en idé om att något så är det svårt att förändra sin åsikt om det.

  2. En konsekvens är att vissa människor anser att det kan göra vad de vill mot de färgade oavsett vad lagen säger. Vilket gör att de blir tvungna att leva i ett samhälle där de blir förtryckta och inte ens kan gå utanför dörren utan att vara rädda för sitt liv. En annan del i det är samhället utvecklas långsammare när folk håller fast vid någonting på det sättet, t ex så blir fattigdomen ett ännu svårare problem.

  3. Filmen gör att man på ett bättre sätt förstår bakgrunden till rasism och ger en väldigt tydlig inblick i hur de färgades vardag såg ut på framför allt 60-talet.

  4. Jag tror att det är ett så het ämne för att rasismen lever kvar än idag och trots att samhället gått framåt så sker det en hel del brott som grundar sig i rasismen. Det finns inte många ställen som faktiskt är helt fria från rasism, t ex ute i arbetslivet så finns en hel del rasism än i dag och det är allt annat än jämställt mellan "raserna" i dagens samhälle.

 • ralle och robin säger:
  2012-03-28 | 09:28:33

  1. man tycker att människor med annan bakgrund och hudfärg är mindre värda pga att man bl.a tycker att de är mindre smarta. en annan sak är att om man födds i en rasistisk familj så blir det ju så att hatet ärvs. samt en rädsla över att andra grupper (t.ex negrer) ska ta över samhället med makt osv.

  2. eftersom att det är mycket hat bland folkgrupper så uppstår mycket konflikter med mord, misshandel osv. detta gör att många lever med en rädsla. i samhället finns ingen jämlikhet och mycket orättvisor uppstår. eftersom att poliserna är vita (och vissa rasistiska)så blir de svarta orättvist behandlade. vita och svarta för sitta på olika ställen på resturanger och inte gå på toa på samma ställen för att man inte vill blanda "raserna" som man kallade det.

  3.det är en verklighetsbaserad film och även fast den är från 60-talet så är det en film som funkar än idag. den visar hur brutalt och våldsamt det var under den tiden men även hur det kan vara idag. man får även se hur det var för de svarta som levde med rädsla och orättvisa samt från de vitas sida.

  4. enkelt! för att synen på de andra folkgrupperna fortfarande är som det var förut. rasismen sprids vidare genom generationerna och är svår att stoppa.

 • Jesper Friberg säger:
  2012-03-28 | 09:29:39

  1. Man tycker det ser konstigt ut när andra inte ser ut som man själv (vita mot svarta)..

  Det måste ju ha börjat med att någon inte tyckte om dem svarta pga någonting, sen hängde folk på och tillslut blev det en standardgrej att man inte tycker svarta har likadana rättigheter som dem vita. Har nog mycket att göra med indianerna i USA, man såg dem som vildar förr i tiden och bara för att dem hade samma hudfärg som dem svarta så drog man likheter mellan dem "svarta" och Indianerna och en påföljd på det vart att man började behandla dem svarta som man behandlade indianerna.  2. Ett delat samhälle, ena sidan är svarta, den andra är vita och så finns det vita som jobbar för att få bort rasismen. Orättvisor uppstår såklart också..  3. Man fick en äcklig inblick på hur det verkligen såg ut och man blev chockad, man visste att dem hade problem med rasism i södra amerika under den tiden men att det var så illa så att man lynchade folk utan anledning och jagade dem svarta som en vardagsgrej blev man sjukt chockad över..  4. Eftersom man har en svart president nu, helt säker på det, frågan/ämnet hade nog inte tagits upp/blivit så hett om t.ex John Mccain hade blivit president.

  Även för att dem svarta har fått mer och mer rättigheter och nuförtiden har samma rättigheter som dem vita och folk frågar sig om det är rätt eller fel?

 • Elin Pettersson säger:
  2012-03-28 | 09:30:04

  1. Jag tror att rasismen uppstår för att man inte tycker att alla personer är lika värda eftersom man ser olika samt att man tyckte att de svarta var ett smutsigt folk som inte kunde bete sig som man skulle enligt det vita folket. Men från grund och botten tror jag att det kommer för att man är rädd för att andra ska bete sig annorlunda än vad man själv lärt sig.

  2. Konsekvenserna blir att vissa får leva under andra som bestämmer och man får inte leva sitt egna liv som sedan leder till hat eftersom att under denna tid var det dem vita som lede staden och de svarta hade inget att säga till om.

  3. Jag tycker att filmen visar en tydlig bild på hur det inträffade rasism förr. Man hade då inte den bilden vi har idag att alla är lika värda utan man tyckte att det vita var bra medan de svarta var skit i princip. Men visade även på tydligt hur dålig respekt man hade för varandra och att man dödade för att bara dödas skull ungefär. Men det jag också reagerade på i filmen var att när de dödade de vita männen som umgicks med en svart, det tycker jag är dåligt för att man ska ju kunna få umgås över gräsarna. Men eftersom man inte tänkte på det sättet förut så blev man straffade istället och om vi inte skulle fått bort det i de flesta delarna av världen nu så skulle inte de sett ut som det gör idag.

  4. Jag tror att det är de för att man är fortfarande indelade i grupper på ett sätt fast även är man blandade. USA har fortfarande vissa dela i landet där det bor en sorts människor. Men det är inte mycket rasism jämför vad det var förut men det är klart att det fortfarande finns ska jag vara ärlig tror jag att det alltid kommer finnas en lite del av rasism kvar.

 • Lina Persson säger:
  2012-03-28 | 09:32:51

  1. I filmen uppstår rasismen då de vita ser sig överlägsna de svarta. De vill inte att de svarta ska komma och förstöra deras samhälle med sin tro och sin livsstil och den vita rasen får absolut inte blandas ihop med den svarta, då förstörs den. Enligt dem är den vita rasen den perfekta rasen och det är då den man borde avla vidare. Händelser från förr då de svarta såldes som slavar tror jag gör det svårare för dem att bli accepterade. De har blivit nervärderade redan från början. Som Asite skrev tror jag att de vita har svårt att svälja sin stolthet och erkänna att alla är lika värda, på grund utav händelserna från förr. Om man sedan är uppväxt med att de svarta ska hatas, tror man att det är det rätta. Man tar sig inte tid att bilda sin egen uppfattning utan det föräldrarna tycker och lär tycker man själv sen och hatet lever kvar i en fast man egentligen inte vet varför.

  2. Rasismen får stora konsekvenser i samhället. En stor grupp människor förtrycks och kan inte leva eller bestämma över sitt liv själva. De måste rätta sig efter vad de vita tycker, helst ska de försvinna helt. De måste hela tiden leva med hatet mot sig, i rädsla av att bli av med gården, familjen, till och med sitt eget liv. De får betydligt sämre levnadsförhållande än de andra då de ses som mindre värda. Sämre utbildning, sämre lokaler, sämre mat. De får inte gå vart de vill, bo vart de vill, man kan räkna upp oändligt många saker de inte får göra. Allt det här skapar stor orättvisa i samhället vilket kan leda till stora uppror och inbördeskrig i längden.

  3. Jag tycket filmen var hemsk att se då man vet att detta är något som har hänt på riktigt. Att se hur vi människor kan bete oss gör mig nästan rädd. Att vi kan styras så mycket av andra och leva med så mycket hat i oss. Jag hade faktiskt inte en aning om att det hade varit såhär så filmen gjorde att jag verkligen fick men en tankeställare. Den är verklighetstrogen och en film man skulle kunna visa längre fram i tiden också. Historien ändrar sig inte och det framstår tydligt hur det var förr. Jag tycker att denna film är något alla borde se, speciellt borde den visas i skolor, för jag anser att det är ett bra läromedel.

  4. Rasismen lever kvar från generation till generation. När någon har en så stark åsikt den levt med hela livet är det svårt att få personen att ändra sig. Men jag tror att vi är på god väg till att se alla som jämnlika. Nu ses ju faktiskt rasismen som något negativt, ett problem i samhället. Men det kommer alltid leva människor som är rasistiska, men förhoppningsvis kommer det inte vara lika accepterat inom en snar framtid. Nu har vi friheten att få tycka och tänka som vi vill. I filmen var det väldigt strängt med vad man fick tycka och tänka och man fick inte umgås med vem man ville.

 • Soren Ayoub säger:
  2012-03-28 | 09:53:41

  1. Jag tror att eftersom den äldre Generationen inom filmen såg ner på de svarta som en lägre ras och så blev deras ungar lärda att det var rätt att behandla de orättvist.  2. Ständigt hat från både parterna, Korruption där presidenten i filmen stöttar rasisterna, och ett samhälle som inte är säker att leva i pga olika attacker mot de svarta.  3. Filmen var verkligen ögonöppnande trots att man vet allt hat mot den andra ''rasen'' som uppstod så kan man inte direkt förstå varför det hände vi lever i ett samhälle där det skulle aldrig hända längre men för bara 40-50 år sedan så var det här deras vardag i USA.  4. Jag tror inte att det är bara i USA utom i hela världen där de Vita dominerar i mängd som Europa och Nord Amerika. Barnen blir växer upp till att tro att de är den bättre av de båda och det går i generation som skapar ett ständigt hat som pågått i några Hundra år som än håller på idag fast inte lika allvarligt.

 • David, Jonte och Gustav säger:

  1. Det uppstår för att de vita männen anser sig själv vara bättre än de svarta. Att svarta inte ens räknar som människor, inte är lika mycket värda. Att de svarta bara är skräp och knappast förtjänar att leva som vita människor. De är bara i vägen för utveckling. Det är den vita mannen som styr och den svarta mannen som får lyda. Det handlar nog också en del om rädsla. Att folk man inte kan känna gemenskap med skrämmer.  2. Orättvisor. T.ex. svarta får inte sitta bland vita på bussar, inte äta bland vita människor och inte ens besöka samma toaletter som vita människor. Det skapar och ett slags ”uppror” bland de mörka människorna. De vill stå upp för sina rättigheter som människor och ställa sig emot orättvisan.  3. Det var en uppväckande film, man förstår vilket hat människorna bar på. Det är en ögonöppnare, rättvisan var inte något man brydde sig om, utan alla ville bara få fram sina egna tankar. Man var inte intresserad av att lyssna, man trodde att våld skulle lösa det hela. Även om hat bara föder mera hat. De vita utnyttjade sin makt och visade upp sin makt genom att misshandla och förstöra för de mörka. Vi tror också att det var mindre hat i de större städerna, där sherifferna och de vita männen med makt inte kunna styra städerna hur det ville.  4. Vi tror att det är det förflutna som spelar roll. Att folk är emot folk av annat ursprung för att deras nära och kära tidigare blev illa behandlade av dem. Att t.ex. en svart man hatar alla vita män, för att hans pappa tidigare blev behandlad illa av vita män. Man vill stå upp för sina rättigheter som person, visa att trots att ens egen folkgrupp blivit illa behandlad tidigare så ska det inte hända igen. Jag tror också att det beror på att det är en ”vi mot dem känsla” alltså att man som svart känner gemenskap med alla svarta och är emot alla vita. Trots att det inte finns någon direkt anledning till hatet. Vi tror också att det handlar mycket om att folk inte blir helt lika behandlade än. Att folk av olika ursprung har olika svårt att få specifika jobb.

 • Niclas Andersson säger:
  2012-03-28 | 10:07:26

  1. Uppfostran redan i unga år var hata mörka. Såg i filmen att mycket barn stod och höjde näven mot mörka. Man lärde sig av de äldre och dem var nog rädd för folk som inte kunde se "normala" ut, Folk som inte tyckte och tänkte som dem andra.

  2. Våld! orättvisor!

  3. Riktigt verklighets trogen film. det är en film som aldrig går ut, för det är en del av världens historia.

  4. Vissa har fortfarande inte släppt det som hände på 60-talet. sydstaterna i USA är ett bra exempel, dem har fortfarande inte släppt taget om 60-talets rasism.

  För ett tag sen i USA sköts en pojke ihjäl av en vakt bara för att han såg skum ut!?The black panthers en motståndsrörelse för mörkhyade påstår nu att det är farligt att vara mörk och gå ut på kvällarna med risken att bli ihjäl skjuten!

 • Alexander. H säger:
  2012-03-28 | 10:27:24

  1 Jag tror att rasismen uppstår för att människorna är rädda, de vita känner inte igen sig i ett samhälle där både mörkhyade och vita lever och det skapar otrygghet.  2 Rasismens konsekvenser blir att de vita tar åt sig en viss makt. De ser sig som överlägsna och utnyttjar det på ett grymt sätt. Våld ses som en nödvändighet för att visa de mörka att de inte är jämnlika till de vita.  3 Filmen är väldigt verklighetstrogen och den visar historien från två håll. Man ser hur det kunde gå till, både för de som blev utsatta och ur rasisternas perspektiv. Det är ingen dokumentär utan en dramatisk film men den är så ”förstående”.  4 Orsaken till att rasförtrycket fortfarande är en het fråga kan bero på att personer som växer upp i en familj som har ett rasistisk förflutet fortsätter på samma sätt och för detta vidare. En annan anledning kan ju vara att Barack Obama blev vald till president. Det kan ha upprört många personer som då valt att fortsätta se ur ett rasistiskt perspektiv.

 • Filip Blomkvist säger:
  2012-03-28 | 10:50:07

  1. Jag tror rasism uppstår när folk blir rädda över att någon annan tycker och tänker lite annorlunda än vad man själv gör. Det gör att man försöker begränsa det genom att förtrycka och diskriminera och allmänt ställa sig över dem.  2. Det skapar ett otryggt samhälle där vissa mäniskor inte får leva ett liv i trygghet och säkerhet. Att man inte får leva ett fritt liv eftersom den egna åsikten inte får framföras för den betyder inget. Man blir förtryck och begränsad från att göra och tycka som man vill.  3. Filmen visar hur rasismen kan påverka folk och ett helt samhälle. Hur man blir uppvuxen med och blir lärd att hata redan som barn. Den är väldigt verklighetstrogen, men visar även att det finns folk som tycker att det är fel men inte vågar säga emot och att det finns folk som vågar säga emot och stå upp för att det är fel.

  4. Jag tror att det är ett hett ämne eftersom en sådan utveckling gjorts, fast det fortfarande förekommer rasism. Nu är tillexempel Barack Obama president. Såklart är inte rasismen borta. De som har växt upp med det har ju fortfarande kvar sina tycken och tankar. Men eftersom det verkligen är så mycket folk som står emot rasismen så tror jag att man inte riktigt vågar framföra sina åsikter i samma utsträckning som man gjorde förr. Jämlikheten är på god väg men det kommer fortfarande ta tid att komma dit.

Kommentera inlägget här: