hanswidenska

Hanswidenska är en blogg skapad för elever på Widénska gymnasiet. Syftet med bloggen är främst att bistå med länkar, information, resurser och uppgifter kopplat till de kurser som Hans genomför på skolan.

Globaliseringen

Kategori: Samhällskunskap

I syfte att få en överblick kring begreppet ”globalisering”.

Er uppgift i basgruppen blir att skriva en resumé kring var och en av de två avsnitten om globaliseringen.

 

1)    Kina vaknar

2)    Globaliseringen- en intro

 

Skriv motsvarande en a4 och bifoga som kommentar på bloggen

 

Tips:

För anteckningar under filmernas gång!

Vad handlar programmet om?

Vad är det viktigaste i varje avsnitt?

Ge exempel!

Skriv egna tankar kring innehållet i varje avsnitt!

Fördelar/nackdelar!

KOMMENTARER:

  • Basgrupp: Jenny, Hanna, Niclas, Bellman, Victor säger:
    2012-11-06 | 14:45:49

    Globaliseringen har gjort så att Kina växt väldigt mycket på senaste, landet är fortfarande en diktatur och folket där blir förtryckt. Detta har gjort att medelklassen växer i städerna samtidigt som man struntar i människors rättigheter. På landsbygden är befolkningen missnöjd men ingen lyssnar och det blir mycket våld och protester där, medan industrierna och företagen växer i städerna så får bönderna det allt sämre och får inte alls ta del av landets framgång. Många tvingas söka sig till storstäderna för att kunna få ett bra jobb och liv, det gamla systemet som fanns till för de fattiga bönderna har tagits bort.
    Eftersom att industrin och produktionen är så billig i Kina utnyttjar många andra länder det och vi betalar alldeles för lite för varorna som tillverkas. Arbetarna i Kina jobbar under dåliga villkor och får ännu sämre löner men de gör det ändå eftersom att de inte har några valmöjligheter.
    Människor som har hamnat i fängelset och avrättas tas sedan organen av som sedan säljs på internet, mycket till USA.

    Globalisering kan både vara bra och dåligt, Dem som ofta tjänar på detta är dem stora företagen som använder billig arbetskraft. Men den kan även vara bra för dem som bor i dessa fattiga länder få ett jobb och utbildning.
    Vi fick en inblick i hur samhället ser ut i Indien. Även idag så förekommer dessa klassindelningar. Tillhör du de sämre delen av samhället så kommer du föralltid att göra det, du kommer alltid att jobba som t.ex. vägarbetare eller städar. Dem kan inte få något ”finare” jobb

  • Evelin, malin, robin, gustav, alex säger:
    2012-11-06 | 14:56:27

    Globalisering
    Indien
    Indien är ett fattigt land. I Indien används ett så kallat ”kastsystem”. Det innebär att, om man är född i en släkt som finns i de lägre kasten, så är det omöjligt att jobba sig upp. Hur mycket man än jobbar så är det omöjligt att ta sig upp, du kommer aldrig ur de lägre kasten. Självklart så finns det för och nackdelar med detta. Fördelar med detta är att man skapar fler jobb på det här sättet.
    Hur? Exempel, det kommer många ingenjörer till Indien. Det gör att folk från ”de lägre kasten” får jobb, pga av städning, taxiverksamhet och byggnationer för att kunna ha ingenjörer i Indien.
    Nackdelar: Kastsystemet. Man kanske får jobb, men man kan inte jobba sig uppåt i samhället. Man kanske är hur duktig som helst och arbetsvillig, exempel att man är duktig på att sälja produkter. Men det går inte pga av ”kastsystemet”.
    Kina
    Många är fattiga. Det finns inte så många möjligheter till bra eller framförallt välbetalda jobb. Dem jobbar dåliga arbetstider för en låg lön.
    Dem dödar fattiga människor för deras organ, de mänskliga rättigheterna spelar ingen roll alls i samhället.
    Men China är påväg upp med hjälp av globaliseringen, till skillnad från Indien har inte China ett kastsystem och med det så kan China utvecklas och skapa bra förutsättningar får det folk som har det sämre ställt. Men landsbyggden tar mycket stryk av detta, på grund av att politikerna inte bryr sig om dem. Bönderna blir bara fattigare och fattigare och de rika blir bara allt rikare.

  • Elin, filip, sofie, crille, rasmus säger:
    2012-11-06 | 15:32:51

    Globaliseringen- intro
    Vi handlar över världsgränserna för att få en billigare handel. Västvärlden konsumerar medan den södra världen producerar.
    I filmen hade dem ett exempel med Apples industri. Deras produkter ger utslag över hela världen.vi som konsumenter vill så klart ha deras produkt till så lågt pris som möjligt. Detta gör att man producerar produkterna i u-länder eller mindre utvecklade länder där arbetskraften är billigare. Det gör så att det skapas jobb i dem mindre utvecklade länderna. Sedan transporteras dem olika produkterna till olika delar av världen och det innebär väldigt mycket transport. På så sätt påverkas mer eller mindre större delen av den civiliserade världen. Vi anser att även Appels sätt att arbeta har blivit en förebild för andra företag. Man identifierar sig även med märket och många köper även Appel istället för en annan mobil. Även ett test genomfördes där man fick ögonbindel och drack samma dryck fast av två olika märken (coca-cola och Pepsi) Om man inte fått ögonbindel utan sett dem olika märken skulle dem flesta om inte alla välja coca-cola. Men med ögonbindel tyckte dem flesta mest om Pepsi. Även det här hänger ihop med ”branding”.
    Vi tycker att det finns både för och nackdelar med detta. Fördelarna är att det är bra för de högre samhällsklasserna, medan det samtidigt blir en större skillnad mellan fattiga och de som har de bra ställt. Sen om du bor i Indien så är inte saken bättre om man är född inom de sämre satta kasten, för då kommer man aldrig komma därifrån. Dock är det även bra för att man kan snabbare få information om saker som händer eller som är nytt. En till sak som de sa i filmen var att det inte längre finns något ”på andra sidan jordklotet” av den anledningen att det globaliserade nätet är så utspritt över hela jorden, om det är bra eller inte är vi inte helt säkra på. För det är bra om det gäller en krissituation och det snabbt behövs yttre hjälp. Men den fina bilden av att vår jord är enorm finns inte längre och vi måste börja inse att vår räckvidd är begränsad.
    Kina vaknar
    Filmen om kina handlar om hur de ser ut när det har blivit ett industriland. De visar på att människorna som bor och jobbar inuti städerna har det helt olika, det högst satta får de bästa jobben och sedan de fattiga människorna får alla de sämsta jobben.
    Enda skillnaden mellan Indien och Kina är i vilket land det utspelade sig. För principen är detsamma och även så konsekvenserna, enda skillnaden var att i Kina-filmen så visade de mer på hur traditionerna förändrades och i Indien hur de började flytta och bosätta sig mer och mer inne i staden.
    Vi har kommit fram till att om man ska få en balans i samhället och att alla ska få det någorlunda bra måste man, det är omöjligt. Men vi kan försöka minska missnöjet genom att lyssna på allas åsikter och öra det bästa för alla individer och grupper.

Kommentera inlägget här: