hanswidenska

Hanswidenska är en blogg skapad för elever på Widénska gymnasiet. Syftet med bloggen är främst att bistå med länkar, information, resurser och uppgifter kopplat till de kurser som Hans genomför på skolan.

Sammanfattning judendomen idr10a

Kategori: Religion

Länk till corkboard: https://corkboard.me/8Yt1MTXUOe
 
Svar på frågorna
 1. Abraham sluter ett förbund med gud som lovar att om ni gör som jag säger välsignar jag er. Om ni ställer upp och följer guds bud. 
 2. Sionismen kämpade för att bilda en judisk stat.
 3. Makt ock Pengar. Största problemet är hur staten Israel bildades när USA blev beskyddare. Väldigt lite religion.
 4. Antisemitism är emot judar. Judeförföljelse, har existerat i mer än 1000 år. Det hänger ihop med kristendomen att man är emot judendomen.  
 5. För att de ska följa reglerna för att annars välsignar gud inte folket. Det finns mycket regler för att de säger mycket om vad man inte ska göra. De är där för att göra det lätt att förstå hur man ska agera.
 6. Messiastanken handlar om att någon messias ska komma och skapa fred på jorden, näst intill en gudomlig person. Innom kristendommen är Jesus messias. Nu börjar man fundera på om messias kan finnas i alla.
 7. Tyskland, Polen, Ryssland, USA och Israel (41%).
 8. I en ortodox familj är kvinnans jobb att sköta hemmet, köket och barn.
 9. Bra mitzva: 13 år för pojkar  Bat mitzva: 12 år för tjejer. Nästan som kristen konfermation. Judendomsk myndighetsdag.
 10.  Begravningen ska ske så snart som möjligt efter att man dött. Får inte ske på en helig dag, sabbath. Lägger den döde med fötterna mot israel. Begraver ofta hela kroppen.
 11. Sabbathen är mellan fredag kväll-lördag. Sabbathen är en vilodag. Man går till synagogan för att be eller eller gudstjänst.
 12. Kosher: kött och mjölk får inte blandas. Inget griskött, skaldjur, man tömmer köttet på blod.
Kommentera inlägget här: